^Αρχή σελίδας

Προσωπικό

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του μελανώματος απαιτούν μια ορθή συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι ιατροί της Μονάδας Μελανώματος – Σαρκώματος και των συνεργαζόμενων μονάδων και κλινικών έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση του μελανώματος και στο εξωτερικό και είναι επίσης μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

Η Μονάδα Μελανώματος Η Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας
Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής Χειρουργικής, Δ/της της Κλινικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
• Eelco de Bree, Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Υπεύθυνος της Μονάδας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ανδρέας Μανιός, Επιμελητής Α Πλαστικής Χειρουργικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η Δερματολογική Κλινική
Ανδρονίκη Τόσκα, Καθηγήτρια Δερματολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Sabine Krüger-Κρασαγάκη, Επίκ. Καθηγήτρια Δερματολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κωνσταντίνος Κρασαγάκης, Επίκ. Καθηγητής Δερματολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνεργαζόμενες Κλινικές και Τμήματα

Το Τμήμα Παθολογικής Ανατομίας
Λίντα Γιαννικάκη, Επιμελήτρια Α Παθολογικής Ανατομίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής
Σοφία Κουκουράκη, Επίκ. Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η Μονάδα Περιοχικής Θεραπείας Νεοπλασιών της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας
Ιωάννης Ρωμανός, Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Η Κλινική Παθολογίας-Ογκολογίας
Κωνσταντίνος Καλμπάκης, Επιμελητής Α Παθολογίας-Ογκολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια του έτους 2002 η Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας απέκτησε την τελευταία μονάδα της, τη Μονάδα Μελανώματος – Σαρκώματος. Ο γενικότερος προσανατολισμός της κλινικής και ιδιαίτερα το όραμα και η πίστη του διευθυντή της οδήγησε στην δημιουργία της μονάδας αυτής, με σκοπό τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενών με μελάνωμα και σάρκωμα, τη λεπτομερή καταγραφή των περιστατικών αυτών και τη δημιουργία επιστημονικού έργου. Για την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών, η μονάδα αυτή συνεργάζεται στενά με τη Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής, τη Δερματολογική Κλινική, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, τη Μονάδα Περιοχικής Θεραπείας Νεοπλασιών και με την Κλινική Παθολογίας-Ογκολογίας.

Έως την αρχή του 2007 αντιμετωπίστηκαν περίπου 80 περιστατικά με σαρκώματα εκ μαλακών ιστών, από τα οποία οι περισσότεροι υποβλήθηκαν σε χειρουργική εκτομή. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2007, η κλινική είχε αντιμετωπίσει περίπου 220 περιστατικά μελανώματος, για τα οποία διενεργήθηκαν παραπάνω από 270 επεμβάσεις έπειτα από διαγνωστική βιοψία. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε συμπληρωματική, θεραπευτική εκτομή της περιοχής, ενώ περισσότεροι από 140 ασθενείς υποβλήθηκαν ταυτόχρονα σε βιοψία του λεμφαδένα φρουρού. Συνολικά, 70 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ριζικό επιχώριο λεμφαδενικό καθορισμό.

Τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες, το εύρος της θεραπευτικής εκτομής έχει πλέον περιορισθεί στο 1 έως 2 εκ. πέριξ του μελανώματος. Η στενή συνεργασία με τη Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής εξασφαλίζει την αισθητική αποκατάσταση του δερματικού ελλείμματος που δημιουργείται μετά την εκτομή.

Η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού αποτελεί την πιο σύγχρονη στρατηγική αντιμετώπισης των επιχώριων λεμφαδένων στους ασθενείς με κλινικά εντοπισμένο μελάνωμα και καθορίζει τους ασθενείς, που θα ωφεληθούν από τον επιχώριο λεμφαδενικό καθαρισμό. Το 1996 εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο δικό μας κέντρο, καθώς η μονάδα μας είναι από αυτές με την μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα. Ο λεμφαδένας φρουρός είναι ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται τη λέμφο από το σημείο του μελανώματος και έπειτα περνά στους υπόλοιπους επιχώριους λεμφαδένες. Η λεμφική διασπορά της νόσου καταλαμβάνει πρώτο τον λεμφαδένα φρουρού και έτσι ο λεμφαδένας αυτός αντιπροσωπεύει την κατάσταση όλων των επιχώριων λεμφαδένων. Μόνο επί διήθησης του λεμφαδένα φρουρού ή επί κλινικά αντιληπτών μεταστάσεων, ο ασθενής υποβάλλεται σε ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Στην πορεία της, η μονάδα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου, της μασχάλης και της μηροβουβωνικής χώρας, επεμβάσεις εξαιρετικά απαιτητικές. Παλαιότερα οι ασθενείς υποβάλλονταν έστω και προφυλακτικά σε λεμφαδενικό καθαρισμό. Όμως σήμερα, σε ασθενείς χωρίς διηθημένο λεμφαδένα φρουρό αποφεύγεται ο λεμφαδενικός καθαρισμός από τον οποίο δεν πρόκειται να ωφεληθούν. Επίσης, η μέθοδος της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού προσφέρει πιο λεπτομερή σταδιοποίηση της νόσου, ενώ η κατάσταση του λεμφαδένα φρουρού αποτελεί ένα από τους πιο ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες.

Για ασθενείς με τοπικοπεριοχική υποτροπή του μελανώματος ή τοπικώς προχωρημένο σάρκωμα των άκρων, εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τη Μονάδα Περιοχικής Θεραπείας Νεοπλασιών την τεχνική της περιοχικής χημειοθεραπείας του άκρου, μετά από αγγειακή απομόνωση. Οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνται σχεδόν αποκλειστικά στο νοσοκομείο μας σε πανελλήνιο επίπεδο. Με τη μέθοδο αυτή, τόσο οι περιοχικές μεταστάσεις του μελανώματος όσο και το τοπικώς προχωρημένο σάρκωμα εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις χημειοθεραπευτικού, με ταυτόχρονα χαμηλά συστηματικά επίπεδα φαρμάκου. Κατά συνέπεια, προσφέρει αυξημένη αποτελεσματικότητα με μειωμένη συστηματική τοξικότητα.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν την κλινική εφαρμογή και τη μελέτη της διαγνωστικής ακρίβειας και συνεισφοράς της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού στο εντοπισμένο μελάνωμα του δέρματος. Επίσης δημιουργήθηκε μια αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των ασθενών με μελάνωμα που αντιμετωπίσθηκαν.

Παράδειγμα του διδακτικού έργου της μονάδας ήταν η οργάνωση του συμποσίου ‘Current concepts in sarcoma treatment’ (‘Νεώτερες απόψεις στην αντιμετώπιση του σαρκώματος’) το Οκτώβριο του 2004 στο Ηράκλειο. Το συμπόσιο με σημαντική διεθνή συμμετοχή είχε μεγάλη επιτυχία, όσον αφορά το επιστημονικό επίπεδο και τη συμμετοχή των σύνεδρων. Τέλος, στο πλαίσιο του διδακτικού έργου της Μονάδας εντάσσονται κύκλοι μαθημάτων που απευθύνονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε φοιτητές. Η Μονάδα συμμετέχει στην διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων και συμποσίων που οργανώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μονάδα Μελανώματος – Σαρκώματος


Κατά τη διάρκεια του έτους 2002 η Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας απέκτησε την τελευταία μονάδα της, τη Μονάδα Μελανώματος – Σαρκώματος. Ο γενικότερος προσανατολισμός της κλινικής και ιδιαίτερα το όραμα και η πίστη του διευθυντή της οδήγησε στην δημιουργία της μονάδας αυτής,

Περισσότερα...

Προσωπικό

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του μελανώματος απαιτούν μια ορθή συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι ιατροί της Μονάδας Μελανώματος – Σαρκώματος και των συνεργαζόμενων μονάδων και κλινικών έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση του μελανώματος και στο εξωτερικό και είναι επίσης μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

 

- Η Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας
Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής Χειρουργικής, Δ/της της Κλινικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Eelco de Bree, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής, Υπεύθυνος της Μονάδας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ανδρέας Μανιός, Διευθυντής ΕΣΥ Πλαστικής Χειρουργικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

- Δερματολογική Κλινική
Κωνσταντίνος Κρασαγάκης, Αναπλ. Καθηγητής Δερματολογίας, Δ/της της Κλινικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Sabine Krüger-Κρασαγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Δερματολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γεώργιος Ευαγγέλου, Επιμελητής Α' Δερματολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

- Το Τμήμα Παθολογικής Ανατομίας 
Βρεττός Χανιώτης, Επιμελητής Α' Παθολ. Ανατομίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

- Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής

Σοφία Κουκουράκη, Επίκ. Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

- Η Μονάδα Περιοχικής Θεραπείας Νεοπλασιών της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας 

Ιωάννης Ρωμανός, Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

- Η Κλινική Παθολογίας-Ογκολογίας

Κωνσταντίνος Καλμπάκης, Επιμελητής Α Παθολογίας-Ογκολογίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χειρουργική Ογκολογία


Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής 
Eelco de Bree, Αναπλ. Καθηγητής
Ανδρέας Μανιός, Διευθυντής ΕΣΥ 

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

  • Δημοσιεύσεις

     

    1. de Bree E, Μανιός Α, Τσιφτσής ΔΔ. Η αντιμετώπιση των επιχώριων λεμφαδένων στο μελάνωμα του δέρματος. Ελληνική Χειρουργική 2007; 79: 284-295.

    Stavroulaki M, Kardassis D, Chatzaki E, Sakellaris G, Lindschau C, Haller H, Tosca A, Krasagakis K. Exposure of normal human melanocytes to a tumor promoting phorbol ester reverses growth suppression by transforming growth factor beta. J Cell Physiol 2007; 214: 363-370.

    1. Nikitovic D, Assouti M, Sifaki M, Katonis P, Krasagakis K, Karamanos NK, Tzanakakis GN. Chondroitin sulfate and heparan sulfate-containing proteoglycans are both partners and targets of basic fibroblast growth factor-mediated proliferation in human metastatic melanoma cell lines. Int J Biochem Cell Biol 2007; 40: 72-83.

    Karmiris K, Roussomoustakaki M, Tzardi M, Romanos J, Grammatikakis J, Papadakis M, Polychronaki M, Kouroumalis EA. Ileal malignant melanoma causing intussusception: report of a case. Surg Today 2007; 37: 506-509.

    • de Bree E, de Bree R, Μανιός Α, Τσιφτσής ΔΔ. Το κακόηθες μελάνωμα του βλεννογόνου της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων. Ελληνική Οτορινολαρυγγολογία – Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου 2007; 28: 136-140.
    • de Bree E, Μανιός Α, de Bree R, Τσιφτσής ΔΔ. Το κακόηθες μελάνωμα του δέρματος της ρινός. Ελληνική Χειρουργική Ογκολογία 2006; 6: 70-80.
    • Lasithiotakis K, Leiter U, Kruger-Krasagakis S, Tosca A, Garbe C. Comparative analysis of incidence and clinical features of cutaneous malignant melanoma in Crete (Greece) and southern Germany (central Baden-Wurttemberg). Br J Dermatol 2006; 154: 1123-1127.
    • Manousaki AG, Manios AG, Tsompanaki EI, Panayiotides JG, Tsiftsis DD, Kostaki AK, Tosca AD. A simple digital image processing system to aid in melanoma diagnosis in an everyday melanocytic skin lesion unit: a preliminary report. Int J Dermatol 2006; 45: 402-410.
    • Lasithiotakis K, Kruger-Krasagakis S, Manousaki A, Ioannidou D, Panagiotides I, Tosca A. The incidence of cutaneous melanoma on Crete, Greece. Int J Dermatol 2006; 45: 397-401.
    • Manousaki AG, Manios AG, Tsompanaki EI, Tosca AD. Use of color texture in determining the nature of melanocytic skin lesions--a qualitative and quantitative approach. Comput Biol Med 2006; 36: 419-427.
    • Sifaki M, Assouti M, Nikitovic D, Krasagakis K, Karamanos NK, Tzanakakis GN. Lumican, a small leucine-rich proteoglycan substituted with keratan sulfate chains is expressed and secreted by human melanoma cells and not normal melanocytes. IUBMB Life 2006; 58: 606-610.
    • Krasagakis K, Lindschau C, Fimmel S, Eberle J, Quass P, Haller H, Orfanos CE. Proliferation of human melanoma cells is under tight control of protein kinase C alpha. J Cell Physiol 2004; 199: 381-387.
    • de Bree E, Μανιός Α, Τσιφτσής ΔΔ. Η τοπική χειρουργική αντιμετώπιση του εντοπισμένου μελανώματος του δέρματος και τα όρια εκτομής’. Ελληνική Χειρουργική 2004; 76: 236-244.
    • Lasithiotakis K, Kruger-Krasagakis S, Ioannidou D, Pediaditis I, Tosca A. Epidemiological differences for cutaneous melanoma in a relatively dark-skinned Caucasian population with chronic sun exposure. Eur J Cancer 2004; 40: 2502-2507.
    • Krasagakis K, Fimmel S, Genten D, Eberle J, Quas P, Ziegler W, Haller H, Orfanos CE. Lack of protein kinase C (PKC)-beta and low PKC-alpha, -delta, -epsilon, and -zeta isozyme levels in proliferating human melanoma cells. Int J Oncol 2002; 20: 865-871.
    • Kontochristopoulos GJ, Stavropoulos PG, Krasagakis K, Goerdt S, Zouboulis CC. Differentiation between merkel cell carcinoma and malignant melanoma: An immunohistochemical study. Dermatology 2000; 201: 123-126.

    • Τσαγκατάκης Θ, Κουκουράκη Σ, Ασκοξυλάκης Ι, de Bree E, Στεφανάκη Κ, Τσιφτσής Δ. Η ραδιοϊσοτοπική και χρωματογραφική εντόπιση του λεμφαδένα φρουρού σε καρκίνο του μαστού και σε μελάνωμα του άκρου. Ελληνική Χειρουργική 2000; 72: 476-480.
    • de Bree E, Χριστοδουλάκης Μ, Τσιφτσής Δ. Η αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων των άκρων με διατήρηση του σκέλους. Μέρος 2: Μελάνωμα. Ελληνική Χειρουργική 1999; 71: 382-392.
    • Krasagakis K, Kruger-Krasagakes S, Fimmel S, Eberle J, Tholke D, von der Ohe M, Mansmann U, Orfanos CE. Desensitization of melanoma cells to autocrine TGF-beta isoforms. J Cell Physiol 1999; 178: 179-187.
    • Krasagakis K, Tholke D, Farthmann B, Eberle J, Mansmann U, Orfanos CE. Elevated plasma levels of transforming growth factor (TGF)-beta1 and TGF-beta2 in patients with disseminated malignant melanoma. Br J Cancer 1998; 77: 1492-1494.
    • Farthmann B, Eberle J, Krasagakis K, Gstottner M, Wang N, Bisson S, Orfanos CE. RT-PCR for tyrosinase-mRNA-positive cells in peripheral blood: evaluation strategy and correlation with known prognostic markers in 123 melanoma patients. J Invest Dermatol 1998; 110: 263-267.
    • de Bree E, Sanidas E, Tzardi M, Gaki B, Tsiftsis D. Malignant melanoma of the penis. Eur J Surg Oncol 1997; 23: 277-279.
    • de Bree E, Ρωμανός Ι, Ζερβός Κ, Κοκκινάκης Φ, Τσιφτσής Δ. Διεγχειρητιή εντόπιση του ‘λεμφαδένα φρουρού’ σε μελάνωμα του άκρου με τη χορήγηση κυανού του μεθυλενίου ενδοδερμικώς. Ελληνική Χειρουργική 1997; 69: 187-190.
    • de Bree E, Ρωμανός Ι, Ζερβός Κ, Κοκκινάκης Φ, Τσιφτσής Δ. Διεγχειρητική εντόπιση του ‘λεμφαδένα φρουρού’ σε μελάνωμα του άκρου με τη χορήγηση κυανού του μεθυλενίου ενδοδερμικώς (επιστολή). Ελληνική Χειρουργική 1997; 69: 485-489.
    • Breitbart M, Garbe C, Buttner P, Weiss J, Soyer HP, Stocker U, Kruger S, Breitbart EW, Weckbecker J, Panizzon R, Bahmer F, Tilgen W, Guggenmoos-Holzmann I, Orfanos CE. Ultraviolet light exposure, pigmentary traits and the development of melanocytic naevi and cutaneous melanoma. A case-control study of the German Central Malignant Melanoma Registry. Acta Derm Venereol 1997; 77: 374-378.
    • Eberle J, Krasagakis K, Orfanos CE. Translation initiation factor eIF-4A1 mRNA is consistently overexpressed in human melanoma cells in vitro.
      Int J Cancer. 1997; 71: 396-401.

    • Morre DJ, Sun E, Geilen C, Wu LY, de Cabo R, Krasagakis K, Orfanos CE, Morre DM. Capsaicin inhibits plasma membrane NADH oxidase and growth of human and mouse melanoma lines. Eur J Cancer 1996; 32A: 1995-2003.
    • Brossart P, Schmier JW, Kruger S, Willhauck M, Scheibenbogen C, Mohler T, Keilholz U. A polymerase chain reaction-based semiquantitative assessment of malignant melanoma cells in peripheral blood. Cancer Res 1995; 55: 4065-4068.
    • Krasagakis K, Garbe C, Zouboulis CC, Orfanos CE. Growth control of melanoma cells and melanocytes by cytokines. Recent Results Cancer Res 1995; 139: 169-182.
    • Kruger-Krasagakes S, Krasagakis K, Garbe C, Diamantstein T. Production of cytokines by human melanoma cells and melanocytes. Recent Results Cancer Res. 1995; 139: 155-168.
    • Rieger E, Soyer HP, Garbe C, Buttner P, Kofler R, Weiss J, Stocker U, Kruger S, Roser M, Weckbecker J, et al. Overall and site-specific risk of malignant melanoma associated with nevus counts at different body sites: a multicenter case-control study of the German Central Malignant-Melanoma Registry. Int J Cancer 1995; 62: 393-397.
    • Garbe C, Buttner P, Weiss J, Soyer HP, Stocker U, Kruger S, Roser M, Weckbecker J, Panizzon R, Bahmer F, et al. Associated factors in the prevalence of more than 50 common melanocytic nevi, atypical melanocytic nevi, and actinic lentigines: multicenter case-control study of the Central Malignant Melanoma Registry of the German Dermatological Society. J Invest Dermatol 1994; 102: 700-705.
    • Garbe C, Buttner P, Weiss J, Soyer HP, Stocker U, Kruger S, Roser M, Weckbecker J, Panizzon R, Bahmer F, et al. Risk factors for developing cutaneous melanoma and criteria for identifying persons at risk: multicenter case-control study of the Central Malignant Melanoma Registry of the German Dermatological Society.
      J Invest Dermatol 1994; 102: 695-699.
    • Kruger-Krasagakes S, Krasagakis K, Garbe C, Schmitt E, Huls C, Blankenstein T, Diamantstein T. Expression of interleukin 10 in human melanoma.
      Br J Cancer 1994; 70: 1182-1185.
    • Krasagakis K, Garbe C, Schrier PI, Orfanos CE. Paracrine and autocrine regulation of human melanocyte and melanoma cell growth by transforming growth factor beta in vitro. Anticancer Res 1994; 14: 2565-2571.
    • Krasagakis K, Garbe C, Orfanos CE. Cytokines in human melanoma cells: synthesis, autocrine stimulation and regulatory functions--an overview. Melanoma Res 1993; 3: 425-433.
    • Krasagakis K, Garbe C, Kruger-Krasagakes S, Orfanos CE. 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate not only modulates proliferation rates, but also alters antigen expression and LAK-cell susceptibility of normal human melanocytes in vitro. J Invest Dermatol 1993; 100: 653-659.
    • Eberle J, Krasagakis K, Garbe C, Orfanos CE. Proliferation and morphology of melanoma cells and benign human melanocytes under varying culture conditions. Melanoma Res 1993; 3: 107-112.
    • Garbe C, Krasagakis K. Effects of interferons and cytokines on melanoma cells. J Invest Dermatol 1993; 100: 239S-244S.
    • Garbe C, Weiss J, Kruger S, Garbe E, Buttner P, Bertz J, Hoffmeister H, Guggenmoos-Holzmann I, Jung EG, Orfanos CE. The German melanoma registry and environmental risk factors implied. Recent Results Cancer Res 1993; 128: 69-89.

    • Kruger S, Garbe C, Buttner P, Stadler R, Guggenmoos-Holzmann I, Orfanos CE. Epidemiologic evidence for the role of melanocytic nevi as risk markers and direct precursors of cutaneous malignant melanoma. Results of a case control study in melanoma patients and nonmelanoma control subjects. J Am Acad Dermatol 1992; 26: 920-926.
    • Garbe C, Zouboulis CC, Kruger S, Waibel M, Kreuser ED, Stadler R, Orfanos CE. [Combination of interferon-alpha with cytostatic drugs: a potentially successful therapeutic approach in metastatic melanoma] Hautarzt 1992; 43: 4-10.

    • Krasagakis K, Garbe C, Kruger S, Orfanos CE. Effects of interferons on cultured human melanocytes in vitro: interferon-beta but not-alpha or -gamma inhibit proliferation and all interferons significantly modulate the cell phenotype. J Invest Dermatol 1991; 97: 364-372.
    • Zouboulis CC, Garbe C, Krasagakis K, Kruger S, Orfanos CE. A fluorometric rapid microassay to identify anti-proliferative compounds for human melanoma cells in vitro. Melanoma Res 1991; 1: 91-95.
    • Kyriakis K, Stavropoulos P, Hatziolou E, Dellidis G, Varelzidis A, Tosca A. Coexistence of pemphigus vulgaris, malignant melanoma and low-grade lymphoma.
      Dermatologica 1991; 183: 49-52.
    • Zouboulis CC, Schroder K, Garbe C, Krasagakis K, Kruger S, Orfanos CE. Cytostatic and cytotoxic effects of recombinant tumor necrosis factor-alpha on sensitive human melanoma cells in vitro may result in selection of cells with enhanced markers of malignancy. J Invest Dermatol 1990; 95 (6 Suppl): 223S-230S.
    • Garbe C, Krasagakis K, Zouboulis CC, Schroder K, Kruger S, Stadler R, Orfanos CE. Antitumor activities of interferon alpha, beta, and gamma and their combinations on human melanoma cells in vitro: changes of proliferation, melanin synthesis, and immunophenotype. J Invest Dermatol 1990; 95 (6 Suppl): 231S-237S.
    • Garbe C, Kruger S, Stadler R, Guggenmoos-Holzmann I, Orfanos CE. Markers and relative risk in a German population for developing malignant melanoma.
      Int J Dermatol 1989; 28: 517-523

     

     

  • Άρθρογραφία
  • Συχνές Ερωτήσεις

Προσωπικό


Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του μελανώματος απαιτούν μια ορθή συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι ιατροί της Μονάδας Μελανώματος – Σαρκώματος και των συνεργαζόμενων μονάδων και κλινικών έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση του μελανώματος στο εξωτερικό και είναι επίσης μέλη της Ελληνικής


Περισσότερα...

Εξωτερικό Ιατρείο


Ιατρείο Μελανώματος – Σαρκώματος της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογιας
κάθε τετάρτη: 9.00-13.00 (ραντεβού: 2810-542107, 542108, 542109)

Ιατρείο Σπίλων - Μελανώματος της Δερματολογικής Κλινικής 
κάθε τετάρτη απο τις 9.00-13.00 (ραντεβού: 2810-542107, 542108, 542109) 

Περισσότερα...

Δημοσιεύσεις


- Kokolakis A, Zacharakis G, Krasagakis K, Lasithiotakis K, Favicchio R, Spiliopoulos G, Giannikaki E, Ripoll J, Tosca A. Prehistological evaluation of benign and malignant pigmented skin lesions with optical computed tomography. J Biomed Opt 2012; 17: 066004.
- de Bree E. Sentinel lymph node biopsy and survival in the elderly patients with cutaneous melanoma. Br J Surg 2011; 98: 1407.

 Περισσότερα...

Powered by MiSUoC © 2013. Μονάδα Μελανώματος-Σαρκώματος ΠΑ.Γ.Ν.Η